Czy osoba zza granicy może zostać na stałe na terenie Polski?

Nie da się zataić zjawiska, że aktualnie żyjemy w czasach, w jakich w szerokim zakresie pojmowane migracje mają miejsce na dużą skalę. Jest to bez wątpienia efekt globalizacji, jaki przyniósł nam wiele dobrego. Jesteśmy także świadkami napływania różnych społeczności do naszego kraju. Coraz to większa liczba cudzoziemców chce czynnie brać udział w życiu naszego kraju, dlatego że na arenie międzynarodowej nasz kraj uważany jest jako otwarty i przyjacielski nowym osadnikom. Niemniej natomiast, aby każda osoba, jaka ostatnimi czasy zajechała do naszej ojczyzny mogła cieszyć się pełnią praw, istotne jest spełnienie każdych wymagań formalnych.

imigranci

Autor: The Liverpool School of English
Źródło: http://www.flickr.com
W praktyce na nieszczęście zapominamy często o tej konieczności, co może spowodować istotne komplikacje w przyszłości. Szczęśliwie nasze uprzednie działanie jest w stanie zabezpieczyć nas przed taką ewentualnością. Wiele w tym temacie jest szczególnie zdeterminowane od okresu, na jaki osoba przyjezdna pragnie się zatrzymać. Będzie to w sporej mierze determinowało nasze działania, jakie będą musiały zostać przez nas podjęte. Które obowiązki powinien w takim razie wypełnić każdy cudzoziemiec chcący zostać na stałe w naszym kraju? Pierwszym działaniem, jakie z pewnością należy przekuć w czyn w tym miejscu to wyznaczyć precyzyjnie okres, na jaki dana osoba chce zatrzymać się w Polsce. Jeśli będzie to termin dłuższy niż 3 miesięczny, to potrzebne będzie zdobycie stosownej ważnej dokumentacji, jaką jest zezwolenie na pobyt czasowy. Dzięki niej osoba, która przybędzie spoza granic Unii Europejskiej do naszej ojczyzny będzie mogła zamieszkać w Polsce. Aby je utrzymać należy zaprezentować we właściwym miejscowo urzędzie całość istotnych dokumentów – czy muszę mieć zezwolenie na pobyt czasowy.

imigrant

Autor: Clira Naxos
Źródło: http://www.flickr.com
Niemniej natomiast wydanie głównej decyzji może potrzebować obiektywnie znaczących nakładów czasu, wobec tego z naszej strony musimy się uzbroić w cierpliwość. Poza tym musimy mieć na uwadze fakt, że wspomniane zezwolenie nie przedłuża się samoczynnie. W związku z takim stanem rzeczywistości, co pewien okres pojawia się nieodzowność każdorazowego jego prolongowania, aby pobyt w przyszłości był legalny. Uregulowanie tych wszystkich spraw pozwoli obcokrajowcowi cieszyć się swobodną możnością przebywania w Polsce.